Aruna: ‘Alleen als je openstaat voor mensen, kan je hen helpen’

Als kind van migrantenouders leerde adviseur Aruna Tharmakulanthan hoe belangrijk het is dat mensen voor je openstaan.

Toen Aruna 3 jaar was, kwam ze vanuit Sri Lanka met haar ouders naar Zweden. “We waren er één van de weinigen met een donkere huidskleur. Dat was geen probleem. De juf van de kinderopvang maakte een Zweeds kookboek voor m’n moeder. Andersom brachten wij iets van onze cultuur mee. Het heeft me geleerd zélf open te staan voor mensen van diverse culturen en achtergronden en ook voor mensen met beperkingen.” 

Band opbouwen

Na de middelbare school studeerde Aruna psychologie aan de universiteit, en later sociaal recht. Ze werd behandelcoördinator in de pleegzorg. “Ik werkte met kinderen jonger dan 13 jaar die te maken hadden met huiselijk geweld. Ik bouwde een band op en hielp hen hun verhaal te vertellen. Er speelde veel: van alcoholproblemen tot criminaliteit. Voor kinderen die het huis uit moesten, zocht ik geschikte pleeggezinnen. En ik regelde ondersteuning voor pleegouders en kinderen.” 

Succesvol geïntegreerd 

Ze was ook behandelcoördinator van jonge vluchtelingen. “Meestal jongeren uit Afghanistan die traumatische dingen hadden meegemaakt en moesten integreren. Ik had een 9-tot-5-baan, maar ik paste mijn agenda aan en ging Sri Lankaans voor ze koken. Ik heb nog steeds contact met een aantal jongeren. Ze zijn succesvol geïntegreerd. Prachtig!” Ze glundert. De laatste jaren in Zweden was ze coördinator in de kind- en jeugdzorg bij de gemeente Eskilstuna. “Dat was balanceren tussen de behoeften van kinderen en gezinnen en de beschikbare middelen.” 

De ideale werkplek voor Aruna

In 2021 verhuisde Aruna naar Nederland. Met haar man en 2 dochters woont ze in Enschede. Net in Nederland ging ze aan de slag bij een bedrijf in auto-onderdelen. Toch begonnen de liefde en interesse voor het sociaal domein weer te kriebelen. “Stimulansz stond open voor een gesprek. En, het klikte!” Aruna kreeg de kans én greep de kans. “Het is voor mij de ideale werkplek”, zegt ze met een vrolijke lach.

Afgelopen jaar heeft ze het sociaal domein in Nederland beter leren kennen. Met haar ervaring begrijpt ze wat professionals in het sociaal domein nodig hebben. En met haar kennis van het Zweedse systeem heeft ze een frisse blik. “Ik ben intermediair tussen het werkveld en Stimulansz. Mijn doel is dat gemeenten de inwoners sneller en beter kunnen helpen.” 

Anders geregeld

Het sociaal domein is in Zweden anders geregeld. “Het is een centrale wet waaraan alle gemeenten zich moeten houden. Dat is anders dan in Nederland, waar iedere gemeente anders werkt en meer ruimte heeft voor maatwerk.”

Coördinator als centraal aanspreekpunt

Net zoals in Nederland ga je in Zweden voor ondersteuning naar de gemeente. De gemeenten in Nederland kunnen je vervolgens doorverwijzen naar de juiste instantie of hulpverleningsorganisatie, afhankelijk van de specifieke behoeften. In Zweden worden deze ondersteunende diensten doorgaans aangeboden door de gemeente. “Als coördinator werkte ik nauw samen met politie, school, zorg en belastingdienst. Iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie over een inwoner die we tegenkomen in het sociaal domein. Als inwoner moet je daar natuurlijk wel eerst toestemming voor geven. Omdat we zo goed samenwerken, hoor je het als coördinator direct als er iets is.” 

Zorg goed voor jezelf

Heeft Aruna tips voor professionals? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Achter elk dossier en elk probleem zit een mens met een eigen verhaal en behoeften. Luister daarom actief, wees empathisch en probeer het perspectief van de ander te begrijpen. En zorg goed voor jezelf. Als je net een zwaar gesprek hebt gehad, is het belangrijk dat je een moment voor jezelf neemt.”

Digitale
Grote Almanak

De Digitale Grote Almanak (DGA) is hét digitale naslagwerk voor sociaal raadslieden en andere sociaal juridische professionals. 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?