12 finalisten GemeenteDelers bekend

De landelijke competitie GemeenteDelers verzamelt waardevolle oplossingen die de lokale uitvoeringskracht versterkt in alle domeinen.

De landelijke competitie GemeenteDelers verzamelt waardevolle oplossingen die de lokale uitvoeringskracht versterkt in alle domeinen: van leefomgeving tot inclusieve samenleving. De 4e editie telde 67 inzendingen, waarvan er 12 de finale hebben gehaald. Op 7 november tijdens het VNG Uitvoeringscongres worden de winnaars bekendgemaakt.

 De 12 finalisten van GemeenteDelers 2024 zijn geselecteerd na verdiepende gesprekken met assessoren. Die spraken met alle kanshebbers over wat elke oplossing succesvol, waardevol en herbruikbaar maakt. Onder de finalisten zijn dit jaar opvallend veel inzendingen uit het zuiden van Nederland: 3 uit Eindhoven, 2 uit Breda en 1 uit Weert.

Energietransitie en energiearmoede

Dit jaar dingen gemeenten voor het eerst in de categorie ‘fysieke leefomgeving / klimaat en energie’ mee naar een prijs. Energietransitie en energiearmoede hebben hen geïnspireerd tot waardevolle initiatieven die helpen om op deze belangrijke omkeringsthema’s een stap naar voren te zetten.

In tijden van arbeidsmarktkrapte

In de categorie Uitvoeringskracht presenteerden gemeenten waardevolle oplossingen die de lokale uitvoeringskracht versterken. Veel initiatieven maken slim gebruik van data en ICT, waardoor meer mogelijk is met minder menskracht.

Inclusieve samenleving

Net als in voorgaande jaren zijn veel inzendingen gericht op de inclusieve samenleving. Deze oplossingen dragen bij aan bestaanszekerheid of kansengelijkheid van inwoners. Ook inzendingen die zich in eerste instantie richten op de leefomgeving of de lokale uitvoeringskracht, hebben vaak meerwaarde in het sociaal domein.

Prijsuitreiking op het VNG Uitvoeringscongres

De jury selecteert een winnaar in elke categorie en maakt die op donderdag 7 november 2024 bekend. De congresbezoekers kiezen dan de winnaar van de Publieksprijs.

Stimulansz steunt GemeenteDelers en collega Evelien Meester, manager sociaal domein is dit jaar één van de assessoren.

Meer informatie

Overzicht GemeenteDelers 2024
VNG Uitvoeringscongres

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?