Fraude in het sociaal domein

Wanneer is sprake van fraude in het sociaal domein en in hoeverre is er vervolgens sprake van verwijtbaarheid? In de praktijk blijkt fraude een moeilijk te duiden begrip en daarmee een lastig vraagstuk voor gemeenten.
Een aantal gemeenten verkent momenteel de mogelijkheden om met behulp van big data fraudeurs op te sporen in het sociaal domein. Zo wordt met behulp van big data en de Machine Learning-techniek voorspeld wie frauderen met een bijstandsuitkering. Hoe gaat deze methode in zijn werk en wat zijn de resultaten tot op heden? En welke rol speelt privacy daarbij? U leest erover in dit magazine. Verder leest u in deze uitgave onder andere over fraude op het gebied van begeleiding en beschermd wonen, terreinen waar grote geldbedragen in om gaan. Hoe voorkomen we dat dit geld in verkeerde handen komt?
Als het om fraude gaat is er op het gebied van samenwerking, preventie en bestrijding nog een wereld te winnen.
U leest het in het online magazine over Fraude van Sociaalweb:
Floor Bentfort van Valkenburg vertelt over Fraude in de Wmo
Gerrit van Romunde vertelt over bijstandsfraude voorspellen met big data
Herken fraude signalen tijdig
Marloes van Galen over gezamenlijke huishouding: molensteen om nek van de gemeenten?

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?