Infokaart Medisch Advies: overzicht én tips bij melding/aanvraag vanuit Wmo 2015

De Infokaart Medisch Advies van Stimulansz biedt Wmo-consulenten een handzaam overzicht van de factoren die van belang zijn bij het inwinnen van een medisch advies bij de behandeling van zo’n melding/aanvraag. Ook geeft de Infokaart tips voor de vraagstelling voor de medische adviesaanvraag.
De Algemene wet bestuursrecht (Awb) schrijft voor dat het besluit dat op een aanvraag wordt genomen deugdelijk moet worden gemotiveerd. In veel gevallen speelt bij een aanvraag in het kader van de Wmo de vraag of er een medische noodzaak is voor de gevraagde ondersteuning. Om dit te kunnen beoordelen wordt dan een medisch advies ingewonnen.

Medisch advies inwinnen

Bij het inwinnen van medisch advies is het belangrijk van te voren duidelijk aan te geven op welke vragen het advies betrekking heeft en aan welke eisen het advies moet voldoen. Een medisch advies vormt vaak de basis van de motivering van het besluit. Wanneer een advies onvolledig is of vragen oproept, moet de adviseur worden gevraagd het advies aan te vullen of te verduidelijken. Op een onvolledig of onduidelijk medisch advies kan geen besluit worden gebaseerd.

Vergewisplicht

De gemeente moet er bovendien zeker van zijn dat het onderzoek van de adviseur zorgvuldig is gedaan. Zowel voor wat betreft de totstandkoming als qua inhoud. Het onderzoek moet inzichtelijk en logisch zijn. De Infokaart Medisch Advies van Stimulansz biedt abonnees van Inzicht sociaal domein hiervoor de juiste handvatten.

>Lees meer over Inzicht sociaal domein

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?