De menselijke maat

De menselijke maat

Mensen met schulden komen door de overheid vaak dieper in de problemen. Dit was – alweer – de schokkende conclusie van de Nationale Ombudsman in zijn nieuwe rapport. De problemen zijn al jarenlang bekend. Onze systemen waarin mensen met schulden bediend worden zijn te ingewikkeld, moeilijk toegankelijk, onbegrijpelijk, niet op elkaar afgestemd, geen maatwerk en mensen worden niet ‘behoorlijk’ behandeld. Dat is geen malse kritiek. Het naarste van alles is natuurlijk dat de mensen die het betreft daar het meest van te lijden hebben.

Systemen aanpassen duurt lang

Het streven is dat onze systemen passende voorzieningen bieden waar de burger behoefte aan heeft. Zodat het voor die burger een logische weg is om hulp en ondersteuning te vragen en te krijgen. Dat begint bij een laagdrempelige toegang en bij dienstverlening die mensen de weg uit de problemen wijst. De moeizame weg om de systemen adequaat te laten werken is ook voor dienstverleners een hele opgave. Daar wordt echt hard aan gewerkt, maar voordat het allemaal geregeld is, zijn we jaren verder.

Ken je klant

Toch is er één aspect dat een wereld van verschil maakt en dat u vandaag al kunt inzetten: de menselijke maat! Cliënten geven aan wat hen de meeste steun geeft: het gevoel dat iemand luistert en naast je staat om mee te helpen jouw problemen op te lossen. Dat gaat niet om meehuilen, maar wel om snappen hoe shit de situatie van mensen is en hoe weinig grip iemand nog op het leven heeft. Om goed te kunnen aansluiten bij klanten is het noodzakelijk te begrijpen wat mensen in armoede meemaken en hoe ze hun situatie beleven. Want daar zit de crux, ken je klant! Herken algemene armoedemechanismen en overlevingspatronen. En hoe verschillend die kunnen zijn: de ene arme is de andere niet.
In de training Armoede ontrafeld staan we stil bij overlevingsgedrag van mensen in armoede en schulden, de achtergronden daarvan en leren we deze patronen te herkennen. Naast het inzoomen op de (be)leefwereld van mensen wordt ook aandacht besteed aan het praktisch toepassen van die inzichten voor de dienstverlening in de systeemwereld. (Zelfs zeer ervaren dienstverleners vinden deze training leerzaam en zeer informatief).

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Wilma Kuiper helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?