Leidende principes, inclusiviteit en de nieuwe wet Inburgering

Gerrit van Romunde over welk effect je als gemeente wilt bereiken met de nieuwe Wet Inburgering 2022.

Leidende principes

Ik heb de afgelopen jaren veel gemeenten mogen helpen om vanuit hun missie en visie leidende principes te formuleren. Die leidende principes zijn nodig om het effect van onze inspanning centraal te stellen, om inwoners die ondersteuning te geven die nodig is. Het is me erg duidelijk geworden dat het niet meevalt om de missie en visie te vertalen in handvatten in de praktijk. Maar bij gemeenten die dat wel lukt is het makkelijker om integraal te werken en om af te wijken van de regeltjes wanneer de situatie daar om vraagt.

Integrale benadering en inclusiviteit

Ook in de nieuwe wet Inburgering zijn er maatwerkoplossingen opgenomen. Een brede intake, een individueel inburgeringsplan, verschillende leerroutes en voortgangsgesprekken, kortom er is voldoende aandacht in de wet om het individu centraal te stellen. Ik ben echter vooral benieuwd naar hoe gemeenten straks invulling aan de integrale benadering gaan geven,  naar hoe zij de inspanningen bij inburgering, in het sociaal domein en inspanningen elders op elkaar aan  gaan laten sluiten.
Inclusiviteit wordt daarbij een belangrijk begrip. Ik ken veel gemeenten die daar nu al naar streven. Voor hen is een inclusieve samenleving een samenleving waarin iedereen meetelt en werkt naar vermogen en iedereen van waarde is voor de gemeenschap. In deze inclusieve samenleving staat niemand aan de kant .

Op zoek gaan naar wat ons bindt

Om inclusiviteit voor elkaar te krijgen zullen we op zoek moeten naar wat ons bindt in de samenleving, naar wat de bijdrage van eenieder kan zijn om het voor ons allemaal beter te maken. En om dat voor elkaar te krijgen moeten we ook erkennen dat we niet allemaal hetzelfde zijn en dat toestaan. De burgemeester van het Belgische Mechelen werd ooit tot beste burgemeester van de wereld verkozen omdat hij zijn zero-tolerance-beleid op het gebied van criminaliteit wist te combineren met het omarmen van diversiteit en het verbinden van mensen. Met zijn inclusieve visie wist hij Mechelen tot één van de meest succesvolle steden van België te maken. Daarbij richtte hij zich net zo hard op mensen in voorstands- als in achterstandssituaties. Wil je dat voor elkaar krijgen dan is het simpelweg uitvoeren van de taken in het kader van de nieuwe Wet Inburgering niet genoeg.  Dan zal  je toch echt beleid  moeten gaan maken.Dat kan met onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Gerrit van Romunde helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?