Rechtmatig verblijf versus gelijkgesteld met een Nederlander

Participatiewet-expert Hanneke Willemsen van Stimulansz beantwoordt een vraag over intrekken van recht op uitkering bij vervallen rechtmatig verblijf.

Vraag

Wij hebben de volgende vraag:  een klant heeft geen rechtmatig verblijf in Nederland, maar is in bezwaar gegaan. Het bezwaar is ongegrond verklaard en nu is de klant in beroep gegaan. Het bezwaar is op  21-5-2019 ongegrond verklaard en de uitkering staat tijdelijk stop met ingang van 1-6. Nu is mijn vraag, heeft deze klant recht op een uitkering nu hij in beroep is en beroep in Nederland mag afwachten? Ook wordt er hier gesproken over het feit dat wij de uitkering niet mogen beëindigen met terugwerkende kracht zodat de klant niet met een vordering wordt opgezadeld. Wat is hier in de werkwijze en wat zegt de wet daarover?

Antwoord

Alleen tijdens het aanwenden van het éérste rechtsmiddel, in dit geval bezwaar, blijft de vreemdeling gelijkgesteld met een Nederlander (art. 11, 3e lid onder b PW). Dat de klant het beroep mag afwachten in Nederland betekent dus wél dat hij nog rechtmatig in Nederland verblijft, maar niet dat hij nog steeds met een Nederlander gelijkgesteld kan worden nu beroep – na een bezwaarprocedure –  het twééde rechtsmiddel is. In een asielprocedure is beroep wel het 1e rechtsmiddel (en hoger beroep het 2e). Zie ook deze uitspraak
Wat betreft met terugwerkende kracht intrekken en de klant zo met een vordering opzadelen: U mag niet de bijstand terugvorderen vanaf het moment dat de verblijfsvergunning is ingetrokken. Een verblijfsvergunning kan namelijk ook met terugwerkende kracht worden ingetrokken. U mag wel de bijstand terugvorderen vanaf de datum dat (in dit geval) het bezwaar ongegrond is verklaard. In onderstaande casus dus vanaf 21-5-19. Of u dan de periode 21-5-19 tot 1-6-19 terugvordert of daarvan afziet, is afhankelijk van gemeentelijk beleid. De kans dat  de klant gaat betalen  is natuurlijk  erg klein nu  hij ‘illegaal’ is geworden.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Hanneke Willemsen helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?