De beoordeling van de eigen kracht bij een aanvraag jeugdhulp

Stimulansz ontvangt via de helpdesk Inzicht Jeugd regelmatig vragen over het beslissen op aanvragen voor een jeugdhulpvoorziening en de eigen kracht.

Jeugdhulpplicht

Gemeenten hebben op basis van de Jeugdwet een jeugdhulpplicht. Dit houdt in dat een gemeente een voorziening treft op het gebied van jeugdhulp wanneer een jeugdige of zijn ouders deze nodig hebben in verband met het gezond en veilig opgroeien, groeien naar zelfstandigheid, zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Ouders zijn hiervoor als eerste verantwoordelijk. Lukt het de ouders niet (alleen) dan heeft de gemeente een rol. Die rol heeft de gemeente alleen wanneer de eigen mogelijkheden en het probleemoplossend vermogen van de ouders en het sociale netwerk ontoereikend zijn. Dit wordt ook wel de ‘eigen kracht’ genoemd.

Geactualiseerde versie whitepaper

Er zijn inmiddels verschillende rechterlijke uitspraken gedaan die richting geven aan de beoordeling van de eigen kracht. In de geactualiseerde versie van de whitepaper ‘De beoordeling van de eigen kracht bij een aanvraag jeugdhulp’ geeft  mr. Charlotte Vanderhilt, specialist Jeugdwet bij Stimulansz, een toelichting op de jurisprudentie.

Praktische kennis over de Jeugdwet

Heeft u behoefte aan praktische juridische kennis over de Jeugdwet? Maak dan gebruik van de module Jeugd. Hierin vindt u informatie over alle onderwerpen rond de uitvoering van de Jeugdwet. Deze module is onderdeel van de kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Heeft uw organisatie nog geen abonnement? Onze adviseur Canan Caliskan-Kantar vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Charlotte Vanderhilt helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?