Herziening individuele studietoeslag per 1 april 2022

De belangrijkste wijzigingen individuele studietoeslag per 1 april 2022.

In 2021 werd de Verzamelwet SZW 2022 aangenomen. Onderdeel hiervan is de herziening van de individuele studietoeslag in de Participatiewet. De individuele studietoeslag is een aanvulling van het inkomen voor studenten die door een medische beperking niet in staat zijn om naast hun studie bij te verdienen. De herziening van de individuele studietoeslag is op 1 april 2022 ingegaan. De regeling heet nu officieel studietoeslag i.p.v. individuele studietoeslag.

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje

  1. De studietoeslag is geen bijzondere bijstand meer, maar een zelfstandige uitkering.
  2. De studietoeslag kent geen vermogenstoets meer.
  3. De minimale hoogte van de studietoeslag is per 1 april 2022 landelijk vastgelegd. Gemeenten mogen alleen nog een hogere toeslag vaststellen dan deze grens. Als er al voor 2022 een hoger bedrag is toegekend aan een inwoner, dan behoudt de inwoner recht op het hogere bedrag voor de duur van de toekenning. Als er een lager bedrag is toegekend, dan dient deze toekenning aangepast te worden naar de landelijke bedragen.
    In de tabel onderaan de hoogte van de studietoeslag per leeftijdscategorie.
  4. De hoogte van de vrijlating van de stagevergoeding is landelijk geharmoniseerd. De stagevergoeding wordt tot 180 euro netto per maand vrijgelaten. Ook hier mogen gemeenten niet vanaf wijken.
  5. De studietoeslag kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd. De terugwerkende kracht kan nooit verder gaan dan 1 april 2022 en heeft een verjaringstermijn van 5 jaar.

Meer informatie is te vinden in de Handreiking Studietoeslag van Divosa.

Netto minimumbedragen studietoeslag per leeftijdscategorie per maand

 

Leeftijd
in jaren
Verhouding jeugd WML
t.o.v. regulier WML in %
Netto bedragen
studietoeslag per maand in €
21 en ouder 100 300
20 80 240
19 60 180
18 50 150
17 39,5 118,50
16 34,5 103,50
15 30 90

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Sam Van Grinsven helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?