Maatwerk huishoudens met multiproblemen

Lees nu welke bijdrage Stimulansz heeft geleverd aan de evaluatie van het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens.

Stimulansz heeft bijgedragen aan de evaluatie van het interdepartementale Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens (PMM), dat werd gelanceerd door het kabinet. Het doel van dit programma was om professionals in het sociaal domein meer handelingsperspectief te bieden om inwoners in complexe multiprobleemsituaties eerder en sneller te helpen. Vanaf 1 januari 2023 heeft het PMM een permanente status gekregen en gaat verder onder de naam Professionals voor Maatwerk Multiproblematiek (PMM).

Het Landelijk Maatwerkloket Multiproblematiek (LMM) is het uitvoerend hart van PMM. Dit loket zorgt ervoor dat er één aanspreekpunt bij het Rijk is voor vastgelopen multiprobleemsituaties. De professionals van het LMM helpen gemeentelijke en nationale uitvoeringsorganisaties bij het zoeken naar oplossingen.

Wat heeft Stimulansz gedaan?

PMM en Stimulansz hebben gezamenlijk twee onderzoeken uitgevoerd. Het eerste onderzoek ziet op het evalueren van het functioneren van het Landelijk Maatwerkloket Multiproblematiek, met als doel de verdere doorontwikkeling van het Loket. De bevindingen zijn neergelegd in het rapport ‘Het Maatwerkloket, een evaluatie voor de doorontwikkeling’. Eén van de belangrijkste bevindingen is dat professionals in meer dan de helft van de gevallen na interventie van het LMM binnen een maand weer verder konden. Ook werd het LMM geprezen om zijn toegankelijkheid, snelheid en vasthoudendheid bij het oplossen van problemen. Het Maatwerkregister, dat professionals helpt bij het coördineren van de betrokken partijen, werd eveneens positief beoordeeld.

Het tweede onderzoek betrof het trekken van lessen uit de multiprobleemsituaties die bij PMM zijn ingediend. In het rapport ‘Het Landelijk Maatwerkloket Multiproblematiek: een analyse van de casuïstiek’ zijn 160 afgeronde casussen uit de periode 2019-2022 geanalyseerd. Het rapport bevat kwantitatieve gegevens die laten zien hoe vaak gemeenten, landelijke uitvoeringsorganisaties, departementen en wetgeving een rol speelden in de casussen. Daarnaast is geanalyseerd op welke levensdomeinen zich knelpunten voordoen. Tot slot zijn systeemknelpunten geïdentificeerd. Uit de onderzoeken blijkt dat organisaties die vastlopen in complexe casuïstiek de weg naar het LMM en naar elkaar steeds beter te vinden. Zo maakt het LMM zichtbaar waar professionals in de dagelijkse praktijk tegen aan lopen. En draagt het LMM bij aan het ophalen van signalen en leerpunten uit de uitvoeringspraktijk.

Gezamenlijk leren

Op basis van onder andere de twee Stimulansz rapporten heeft PMM de eigen werkwijze voor het leren uit individuele probleemsituaties verstevigd. PMM bekijkt elke casus met de indiener en betrokken organisaties. De leerpunten liggen op het vlak van de aanpak, deskundigheid, houding, samenwerking, organisatorische aspecten en wet- en regelgeving. Op al die punten kijkt PMM naar mogelijke verbeteringen.

De Omgekeerde Toets®

Hoe levert u als professional in het sociaal domein maatwerk zonder willekeur? Het kan met De Omgekeerde Toets; een methodiek van Stimulansz die recht doet aan de Participatiewet, de Wmo 2015, de Wet schuldhulpverlening, de Wet inburgering en de Jeugdwet.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?