Blogs & Nieuwsartikelen

Blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in het sociaal domein. Lees onze blogs van experts, toelichting op (nieuwe) wetgeving en interessante interviews.

Onze publicaties

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?

Stimulansz op het Congres Sociaal Domein

Hoe zorgen gemeenten ervoor dat de decentralisaties écht werken voor inwoners? 10 jaar geleden klonken de beloften van de decentralisaties veelbelovend, maar in de praktijk blijkt het een uitdaging om de menselijke maat vast te houden. Op dinsdag 20 mei 2025 vindt het congres ‘Tien jaar decentralisaties: van financiële nood naar innovatieve kracht’ plaats in het Postillion Hotel, Utrecht-Bunnik. Daar gaan we in op oplossingen die wél werken. En Stimulansz is erbij!

“WerkloonT helpt mensen over de drempel naar werk”

“Ga ik er niet op achteruit als ik weer ga werken?” Die angst is groot bij inwoners die met begeleiding de stap maken van bijstand naar betaald werk. Menso Emmen verruilde het handmatige rekenwerk voor WerkloonT. Hiermee weten inwoners precies wat hun netto maandinkomen was én wordt. “Het geeft mensen net dat zetje dat ze nodig hebben”, aldus werk- en scholingscoach Rolf Kok.

Personeelstekorten en grote opgaves: 5 strategieën om je team veerkrachtig te houden

Er wordt gewaarschuwd voor een personeelsravijn in 2032, maar ook nu al hoor ik overal om me heen managers zuchten onder de opgave om voldoende en goed gekwalificeerd personeel te vinden. Zij hebben – terecht! – zorgen om de medewerkers die door het gebrek aan nieuwe collega’s gebukt gaan onder een hoge werkdruk. Die kan leiden tot ziekteverzuim en vervolgens krijgen de overgebleven collega’s nog meer op hun bord. Hoe doorbreek je deze cirkel en krijg je weer energie en werkgeluk in het team? Zullen we gezamenlijk zoveel mogelijk ideeën verzamelen? Hierbij een eerste aanzet.

Uitnodigende schuldhulp

Al veel inwoners kloppen aan bij de gemeente voor hulp bij het oplossen van schulden, maar waarom vragen niet nog meer mensen om hulp? Iedereen die schuldenproblematiek heeft wil die oplossen. Wat zou je als gemeente dan nóg meer kunnen doen om laagdrempelig te zijn? Uit onderzoeken blijkt wat daarvoor nodig is. Maar als de inwoner eenmaal over de drempel is gestapt, hoe houd je die dan binnen?

Participatiewet in balans is geen toverformule tegen alle hardvochtigheden

In juni 2022 verscheen het rapport Participatiewet in balans. Hierin werden het strenge vangnetkarakter en de strikte regels over terugvordering en boetes als enkele van de oorzaken genoemd waardoor de Participatiewet hardvochtig kan worden uitgevoerd. Om deze oorzaken deels weg te nemen, heeft de regering het wetsvoorstel Participatiewet in balans ingediend. Daarnaast is het Wetsvoorstel handhaving sociale zekerheid in voorbereiding. Ook is de Centrale Raad besluiten op grond van de Participatiewet meer aan het evenredigheidsbeginsel gaan toetsen. Zal hierdoor een hardvochtige handhaving van de Participatiewet tot het verleden gaan behoren?

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Stimulansz Zomerschool 2025

Van 5 tot en met 24 juni 2025 organiseert Stimulansz de jaarlijkse online Zomerschool voor professionals in het sociaal domein. Met 6 praktijkgerichte webinars biedt deze editie een unieke kans om actuele ontwikkelingen te verkennen en praktische inzichten op te doen.

Is het Nederlandse inburgeringsstelsel in strijd met de Europese Kwalificatierichtlijn?

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft op 4 februari 2025 een belangrijk arrest gewezen over de verenigbaarheid van het Nederlandse inburgeringsstelsel met Europese regelgeving. De zaak heeft betrekking op de Wet inburgering 2013 (Wi2013) en het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt nu wat de gevolgen van deze uitspraak zijn voor het inburgeringsbeleid. Hoewel dit arrest formeel betrekking heeft op de Wi2013, kan het ook van betekenis zijn voor de Wet inburgering 2021 (Wi2021). In deze blog vertellen Petra Gerritsen en ik je meer over het arrest van het Europese Hof van Justitie en gaan we in op wat dit arrest zou kunnen betekenen voor de uitvoeringspraktijk van gemeenten in het kader van de Wi2021.