Blogs & Nieuwsartikelen

Blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in het sociaal domein. Lees onze blogs van experts, toelichting op (nieuwe) wetgeving en interessante interviews.

Onze publicaties

Mooi beleid! En werkt het?

Hoe vaak wordt er niet geklaagd over irrationeel gedrag van klanten waardoor de resultaten van beleid tegenvallen? Evelien Meester vertelt hoe inzichten uit de gedragswetenschap kunnen helpen.

Is het breed moratorium de gewenste noodstop bij problematische schulden?

In 2017 trad het breed moratorium in werking. Een adempauze voor mensen die diep in de schulden zitten. De schuldeisers mogen 6 maanden niet incasseren en de schuldhulpverlener kan de zaken van de schuldenaar op orde brengen. Al bij de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening wilden gemeenten een dergelijk instrument. Toch zijn gemeenten en schuldhulpverleningsinstanties niet verheugd: de regeling kent zeer veel voorwaarden en is ingewikkeld.

Moet alimentatie bruto of netto gekort worden op een eventuele uitkering?

Bij de helpdesk van Inzicht sociaal domein komen wekelijks veel vragen binnen van beleidsinhoudelijke of juridische aard. Deze keer beantwoordt expert Evelien Meester een vraag over het bruto of netto korten van alimentatie op een eventuele uitkering.

Wat doe je als gezinsbijstand toekennen betekent dat 1 partner Nederland moet verlaten?

Deze week geeft Participatiewet-expert Hanneke Willemsen antwoord op de vraag of een partner buiten beschouwing kan worden gelaten bij een aanvraag voor gezinsbijstand. Als toekennen betekent dat 1 partner Nederland moet verlaten.

Rechtmatig verblijf versus gelijkgesteld met een Nederlander

Participatiewet-expert Hanneke Willemsen van Stimulansz beantwoordt een vraag over intrekken van recht op uitkering bij vervallen rechtmatig verblijf.

Statushouders & verplichte budgettraining

Antwoord van expert Hanneke Willemsen op de vraag in hoeverre statushouders met een bijstandsuitkering verplicht kunnen worden om een budgettraining te volgen.

Wanneer is sprake van logeren en wanneer van kostendeling?

‘Steviger in m’n schoenen als casemanager Wmo’

Een gesprek met Arenda de Vos over haar werk als casemanager Wmo bij WoerdenWijzer.

Internetonderzoek geeft uitvoerders Participatiewet houvast

Houdt u zich binnen uw gemeente bezig met onderzoeken naar het recht op bijstand? Een nieuwe handreiking van de VNG over internetonderzoek geeft u als uitvoerder meer houvast.

Lokale vormgeving bepaalt straks succes inburgering

Juridisch heeft het PIP de status van een gemeentelijke beschikking, inclusief bezwaar- en beroepsmogelijkheid.

‘Benader een statushouder net als elke andere klant’

Advies van Gerrit van Romunde voor een effectieve ondersteuning van statushouders: zoek nadrukkelijk naar de persoonlijke drijfveren van de statushouder.

Van niet-gebruik naar goed gebruik van de bijstand

170.000 huishoudens die moeten rondkomen van een inkomen lager dan het sociaal minimum maken geen gebruik van een (aanvullende) bijstandsuitkering.