Blauwe knop voor schulden

Eén herkenbare oplossing

Op dit moment biedt een aantal gemeenten en uitvoeringsorganisaties al de mogelijkheid om sommige persoonlijke gegevens te downloaden. Alleen doet iedere organisatie dat op haar eigen manier. De gegevens zijn niet altijd compleet en vergelijkbaar gestandaardiseerd. Daarom hebben een aantal gemeenten en uitvoeringsorganisaties nu één herkenbare oplossing: de Blauwe Knop. Een oplossing waarmee mensen persoonlijke gegevens kunnen downloaden in een digitaal ondertekend document. Deze gegevens zijn daarna door mensen te gebruiken, bijvoorbeeld bij het aanvragen van schuldhulpverlening. De Blauwe Knop van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel biedt een overzicht van de schulden bij de gemeente.

De Blauwe Knop biedt overzicht en inzicht

In Nederland zijn er 2,6 miljoen gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen, 1,5 miljoen gezinnen hebben betalingsproblemen, waarvan 710.000 gezinnen ernstig. Vaak is de grootste schuldeiser van mensen in de schuldhulpverlening is de overheid. De colleges van beiden gemeenten geven aan: “Effectieve schuldhulpverlening begint met inzicht in je schulden. Dit is een veel voorkomend struikelblok bij huishoudens. Het verzamelen van gegevens is voor veel mensen een hoge drempel. De Blauwe Knop is daarom een heel belangrijk hulpmiddel. We zijn blij dat we inwoners hiermee regie kunnen geven op hun eigen gegevens. Mensen hebben recht op toegang tot hun persoonlijke data.”

Binnenkort komen er nog meer mogelijkheden

In de proef van dit moment biedt de gemeente een overzicht van de gegevens uit de eigen organisatie. Voor de schuldhulpverlening zou één overzicht van alle schulden van een inwoner een hele stap vooruit zijn. Het proces van de intake voor hulp wordt hiermee veel korter. Dat is een doelstelling die het initiatief De Blauwe Knop op termijn ook voor ogen heeft.
De aanpak van schulden is een van de belangrijkste punten van de Rijksoverheid en gemeenten. Daaronder vallen veel verschillende initiatieven. De Blauwe Knop is één van deze initiatieven, die door VNG verbonden worden, zodat ze niet op zichzelf staan.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van de gemeente Boxtel.

Dat kan met onze kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Fawzi Salih helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?