Mr. Evelien Meester

Directeur-bestuurder
Combineert graag juridische kennis met psychologie en filosofie om samen met gemeenten te werken aan praktische oplossingen die echt werken.

Directeur-bestuurder

Evelien Meester is directeur-bestuurder van Stimulansz met brede en diepgaande kennis van het sociaal domein in volle breedte. Ze combineert graag juridische kennis met psychologie en filosofie om samen met gemeenten te werken aan praktische oplossingen die echt werken. Ook is ze beschikbaar voor lezingen of om te sparren met managementteams over de ontwikkeling van teams of over de richting van beleid. Evelien is auteur van het boek Maatwerk in het sociaal domeinen toezichthouder bij Bibliotheek Z-O-U-T in Zuidoost Utrecht.

Evelien-Meester

Laatst gepubliceerde blogs

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?

Personeelstekorten en grote opgaves: 5 strategieën om je team veerkrachtig te houden

Er wordt gewaarschuwd voor een personeelsravijn in 2032, maar ook nu al hoor ik overal om me heen managers zuchten onder de opgave om voldoende en goed gekwalificeerd personeel te vinden. Zij hebben – terecht! – zorgen om de medewerkers die door het gebrek aan nieuwe collega’s gebukt gaan onder een hoge werkdruk. Die kan leiden tot ziekteverzuim en vervolgens krijgen de overgebleven collega’s nog meer op hun bord. Hoe doorbreek je deze cirkel en krijg je weer energie en werkgeluk in het team? Zullen we gezamenlijk zoveel mogelijk ideeën verzamelen? Hierbij een eerste aanzet.

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Goed is niet altijd goed genoeg

Bestaanszekerheid houdt de gemoederen bezig. En terecht. Bestaanszekerheid wordt gebruikt als het gaat om financiële bestaanszekerheid, maar wordt ook breder ingezet, waarbij ook wonen, werken, zorg en klimaat worden bedoeld. Het SCP ziet zelfs een relatie met een tekort aan andere hulpbronnen als een netwerk, fysieke en mentale gezondheid en vaardigheden om mee te kunnen komen in de moderne samenleving.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Iedereen kent wel het verhaal van de roze olifant. Als je daar niet aan mag denken, doe je het juist. Informatie die vers in ons geheugen zit halen we makkelijker naar boven. Omdat de roze olifant (of paarse krokodil) vaker wordt aangehaald, voelt dat begrip steeds vertrouwder en kunnen we het nog makkelijker naar boven halen. Het woordje ‘niet’ (je mag er niet aan denken!) vindt ons denksysteem lastiger. We kijken vaak over ontkenningen heen.

Een gezonde leefstijl, een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Zorg is een van de grootste zorgenkindjes in het sociaal domein. De kosten rijzen de pan uit , personeel is moeilijk te vinden en een slechte gezondheid heeft een negatieve invloed op andere leefgebieden en omgekeerd. Dat preventie om die redenen een goed idee is, weten we allemaal. Maar waar begin je? Als het vraagstuk te groot is om in een keer te behappen, doe het dan hapje voor hapje. Of om met Herman Tjeenk Willink te spreken: Groter denken, kleiner doen.