Duivels dilemma over bijstandsfraude met 2de huis haalt landelijke media

Meester legt uit waar de catch 22 zit als iemands schulden worden meegeteld bij zijn vermogen waardoor hij opnieuw  in aanmerking komt voor een bijstanduitkering.

Motie Tweede Kamer

Aanleiding voor dit interview was een motie die de Tweede Kamerleden Dennis Wiersma (VVD) en René Peters (CDA) in november vorig jaar hebben ingediend over de gevolgen van fraude met vermogen in het buitenland. Evelien Meester licht in haar blog toe waarom deze motie is ingediend en wat de gevolgen zijn in de praktijk als deze wordt aangenomen.

Duivels dillema

In het daarop volgende interview met Binnenlands Bestuur, legt zij uit waarom zij de oplossing die Wiersma en Peters voorstaan geen optimale oplossing vindt. De motie voorziet erin dat het teruggevorderde bedrag plus boete niet meer als ‘schuld’ wordt gezien. Daardoor herleeft het recht op uitkering niet meer. Maar ook dat is geen optimale oplossing, denkt Evelien Meester.
Het blijkt dus een lastig te tackelen probleem. De economie rubriek van NOS verwijst naar eerder onderzoek van Nieuwsuur en meldt dat Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken is gevraagd met oplossingen te komen voor dit probleem.
Stimulansz houdt u op de hoogte van het verdere verloop. Zeker weten dat u niets mist? Meld u dan aan voor onze gratis wekelijkse nieuwsupdate.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?