Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Voor abonnees van de kennisbank Inzicht Sociaal Domein is de helpdesk een onmisbare bron van advies. Eén van de experts die deze vragen beantwoordt is mr. Moniek Toonen-Hamerlinck, juridisch adviseur Jeugdwet. Sinds november 2023 is ze werkzaam bij Stimulansz, nadat ze bijna 15 jaar ervaring heeft opgedaan bij Slachtofferhulp Nederland.

Experts in het sociaal domein

“Wat mij inspireert bij Stimulansz is dat we dé experts zijn binnen het sociaal domein,” vertelt Moniek. “Na mijn jaren bij Slachtofferhulp Nederland wilde ik me verder ontwikkelen in het jeugdrecht. Tijdens mijn rechtenstudie specialiseerde ik me in familie- en jeugdrecht, wat mijn interesse in dit vakgebied heeft aangewakkerd. Stimulansz bood mij de kans om die expertise verder uit te bouwen.”

Veelgestelde vragen aan de helpdesk

Een belangrijk deel van Monieks werk speelt zich af op de helpdesk. Hier beantwoordt ze dagelijks vragen van gemeenten over de uitvoering van de Jeugdwet. “We krijgen bijvoorbeeld regelmatig vragen over financiële verantwoordelijkheden bij jeugdhulp, zoals in het kader van het woonplaatsbeginsel,” legt Moniek uit. “ Daarnaast actualiseert Moniek de module Jeugd in de kennisbank van Stimulansz en stelt ze iedere 2 weken een nieuwsbrief samen voor de abonnees van de module Jeugd.

Trainingen gericht op de praktijk

Naast haar werk voor de kennisbank geeft Moniek regelmatig basis- en verdiepende trainingen over de Jeugdwet via de Stimulansz Academie. Een van haar lopende projecten is het trainen van wijkcoaches in Arnhem. Dit doet zij samen met een collega . “We trainen zowel jeugdcoaches als volwassenencoaches,” vertelt Moniek. “Bij de jeugdcoaches ligt de nadruk op jeugdrecht en de afbakening met andere wetten, terwijl bij volwassenencoaches de focus ligt op de Wmo 2015 en hoe deze wet zich verhoudt tot andere regelgeving.”

Verbinder

Moniek legt in haar werk bij Stimulansz de nadruk op het verbinden van gemeenten en het delen van kennis die direct toepasbaar is in de praktijk. “Tijdens trainingen laat ik graag voorbeelden zien van hoe andere gemeenten vergelijkbare uitdagingen hebben aangepakt,” vertelt ze. “Het is niet zozeer dat ik gemeenten verbind, maar ik probeer hen te inspireren en te laten leren van elkaars ervaringen. Zo hoeven ze niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.” Het draait daarbij niet alleen om kennis delen, maar ook om het bieden van concrete oplossingen. “Ik ben een doener,” zegt ze. “Mijn doel is om gemeenten praktische handvatten te geven waarmee ze direct verder kunnen. Dat is wat ons werk bij Stimulansz zo effectief maakt.”

Actief bij een jeugdvereniging

Naast haar werk heeft Moniek een actief privéleven. Ze woont in een klein dorp bij Zaltbommel met haar man, twee kinderen en een labrador. In haar vrije tijd is ze voorzitter van een jeugdvereniging en van de medezeggenschapsraad van de basisschool van haar kinderen. “Het combineren van werk en privé is soms een uitdaging,” geeft ze toe. “Ik werk 28 uur per week, maar op mijn vrije dagen kijk ik vaak toch nog even naar mijn telefoon of maak ik iets af. Dat voelt voor mij niet als een probleem, want ik waardeer de flexibiliteit die Stimulansz mij biedt enorm. Als het nodig is, kan ik mijn werk gemakkelijk aanpassen aan mijn privéleven.”

Een gouden tip

Haar advies aan professionals in het sociaal domein is helder: “Luister zonder oordeel naar de burger en betrek hen in het proces. Zelfs als je nog geen concrete antwoorden hebt, laat weten dat je ermee bezig bent. Dat geeft mensen vertrouwen en zorgt ervoor dat ze zich gehoord voelen.”

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?