Gedragskennis toepassen in het sociaal domein

Lees drie praktische blogs over het toepassen van gedragskennis in het sociaal domein.

Kennis van de hersenen is cruciaal voor effectief sociaal beleid

Wie van weinig geld moet rondkomen, heeft grote mentale kracht nodig om diverse verleidingen te weerstaan. Dat kan ertoe leiden dat het denksysteem van mensen uitgeput raakt. Het is niet meer dan begrijpelijk dat mensen dan fouten maken.

Willekeur in besluiten in sociaal domein? Ontwikkel een visie!

Bij de beoordeling van een aanvraag voor bijvoorbeeld een uitkering spelen subjectieve oordelen ongemerkt een grote rol. Klantmanagers zijn zich hier lang niet altijd van bewust.

Succes en straf gaan slecht samen

Mensen die succesvol zijn geven niet op, ook niet na teleurstellingen. Positieve verwachtingen van anderen geven hen bovendien een extra stimulans. Binnen de Participatiewet wordt weinig gebruik gemaakt van deze kennis: werkzoekenden krijgen eerder straf dan aanmoediging.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog lees je welke ruimte gemeenten dan hebben om alsnog te schakelen.

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?