Geldt er een identificatieplicht in de Jeugdwet?

De helpdesk van Inzicht Sociaal Domein krijgt regelmatig de vraag of er in de Jeugdwet een identificatieplicht geldt.

Vraag

De helpdesk van Inzicht Sociaal Domein ontvangt geregeld de vraag of gemeenten in het kader van de toeleiding naar jeugdhulp het identiteitsbewijs van een jeugdige moeten controleren. Er zijn ook jeugdigen die geen identiteitsbewijs hebben, waardoor zij zich niet kunnen identificeren. Geldt er in de Jeugdwet een identificatieplicht.

Antwoord

Er is in de Jeugdwet geen identificatieplicht opgenomen, maar een verificatieplicht van het burgerservicenummer (BSN). Het BSN dient te worden vastgesteld wanneer de jeugdige voor de eerste maal contact met het college heeft. Dat wordt gedaan op basis van de BSN-controle. In artikel 7.2.3 Jeugdwet staat dat je het BSN kunt vaststellen door die in de Basisregistratie Personen (BRP) te controleren.

De Jeugdwet verschilt op dit punt van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). In de Wmo 2015 is wel een identificatieplicht opgenomen (artikel 2.3.4 Wmo 2015). Voor jongeren vanaf 14 jaar geldt de algemene identificatieplicht: zij moeten beschikken over een geldig identificatiebewijs. Uitzonderingen hierop zijn het openbaar vervoer en de zorg. In het openbaar vervoer geldt een identificatieplicht vanaf 12 jaar. In de zorg is er geen leeftijdsgrens, daarvoor geldt een identificatieplicht vanaf de geboorte. In de Jeugdwet is dit niet specifiek opgenomen. Een algemene identificatieplicht volgt niet uit de Jeugdwet, omdat de Jeugdwet alleen een verificatieplicht kent van het BSN.

Dit komt doordat op het gebruik van het BSN de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer van toepassing is. In die wet is niet gekozen voor een algemene identificatieplicht voor gebruikers van het BSN maar voor een vergewisplicht. Dit wil zeggen de plicht om zich ervan te vergewissen dat het BSN betrekking heeft op de persoon van wie gegevens worden verwerkt. Een andere reden is dat voor jeugdigen onder de 14 jaar een wettelijk identificatiemiddel niet verplicht is. Dus met een identificatieplicht zouden zij in sommige gevallen geen gebruik kunnen maken van jeugdhulp.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Charlotte Vanderhilt helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?