Pilot Inburgering Nieuwe Stijl Capelle succesvol afgerond

Een groep statushouders uit de gemeente Capelle aan den IJssel kreeg twee jaar intensieve begeleiding van de pilot ‘Inburgering Nieuwe Stijl Capelle’.

In maart 2018 startten 41 statushouders met Inburgering Nieuwe Stijl Capelle (INSC). In een vier- of vijfdaags programma volgden ze allerlei workshops en trainingen, inclusief hun reguliere taallessen. (Taal)maatjes helpen ze met de Nederlandse taal en gewoontes. Het doel was: talent- en taalontwikkeling, en uiteindelijk deelname aan de maatschappij en werk.

Een-op-een begeleiding

Nicolette Lima, projectleider van INSC vertelt aan Radio Capelle: “Statushouders willen meestal heel graag integreren en werk vinden, maar weten vaak niet hoe. Wij laten ze kennis maken met de Nederlandse maatschappij en stellen ze voor aan plaatselijke werknemers, voor bijvoorbeeld een taalstage. Dit blijkt regelmatig een opstap naar betaald werk.”
Uniek aan INSC is de een-op-een-begeleiding door een casusregisseur die dezelfde taal spreekt. Onderzoek bevestigt dat meer statushouders zo een baan vinden. Met de casusregisseur maakt elke deelnemer een persoonlijk routeplan, afgestemd op hun talenten en werkervaring. Casusregisseur Marwa Bekera: “Wij hebben bijna dagelijks contact met onze deelnemers. Samen houden we voortdurend in de gaten hoe en of ze hun doelen kunnen behalen. Hun motivatie is echt geweldig!”

Partners en kinderen betrekken

Partners en kinderen van de deelnemer worden betrokken bij het traject. Want, zo stelt INSC, “pas als beide ouders goed integreren, wortelen ook de kinderen goed. En er is aandacht voor het omgaan met stress en traumaverwerking, wat de deelnemers als bijzonder waardevol ervaren.”
Ook werknemers zijn enthousiast over INSC. De Syrische Ehab deed een leer-werkstage bij Van Dulst Techniek. Dat beviel zo goed dat hij er uiteindelijk een jaarcontract kreeg. Mededirecteur Arjen van Dulst van Van Dulst: “Hij is positief, werkt hard, heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. In de pauzes speelt hij een potje tafelvoetbal mee. Er is echt een klik.”

Positieve resultaten ‘Inburgering Nieuwe Stijl Capelle’

De resultaten van Inburgering Nieuwe Stijl Capelle zijn duidelijk. De afspraak met de gemeente was dat 60% van alle deelnemers na twee jaar zou zijn ingeburgerd en dat 35% betaald werk zou hebben gevonden. In werkelijkheid haalde 66,6% van de groep het inburgeringsexamen en vond 59% werk of begon een opleiding.
Netty Verschoor, manager Welzijn en Zorg bij Welzijn Capelle: “Nog een plus: het programma levert de maatschappij een flinke besparing op, doordat deelnemers veel korter een uitkering nodig hebben. We hebben deze mooie resultaten overigens alleen kunnen behalen door onze samenwerking met Capelse bedrijven, organisaties en vrijwilligers!”
Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van Radio Capelle.
 
Dat kan met onze kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Fawzi Salih helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?