Stimulansz op het Congres Sociaal Domein

Hoe zorgen gemeenten ervoor dat de decentralisaties écht werken voor inwoners? 10 jaar geleden klonken de beloften van de decentralisaties veelbelovend, maar in de praktijk blijkt het een uitdaging om de menselijke maat vast te houden. Op dinsdag 20 mei 2025 vindt het congres ‘Tien jaar decentralisaties: van financiële nood naar innovatieve kracht’ plaats in het Postillion Hotel, Utrecht-Bunnik. Daar gaan we in op oplossingen die wél werken. En Stimulansz is erbij!
Binnenlands Bestuur congres 10 jaar decentralisatie

Evelien Meester, directeur van Stimulansz, spreekt tijdens het plenaire programma over hoe de uitvoering de sleutel kan zijn tot een effectiever sociaal domein. In haar bijdrage ‘Groter denken, kleiner doen. De uitvoering aan zet!’ laat ze zien hoe de één-loket-gedachte kan helpen om inwoners beter en sneller te ondersteunen. 

 

Naast het plenaire programma biedt Stimulansz ook twee verdiepende workshops aan:

 

‘Groter denken, kleiner doen. Roermond aan zet!’ (11:50 – 12:50 uur).

Tien jaar na de decentralisaties blijkt de kloof tussen beleid en uitvoering nog altijd groot. Hoe zorg je voor processen die ruimte geven aan de menselijke maat? En hoe bereid je professionals daarop voor? Met een praktijkvoorbeeld laten zij zien hoe je maatwerk echt kunt borgen in de organisatie. De workshop wordt gegeven door Quirina Bosch van Hest en Michel Gooijer van Stimulansz, samen met de gemeente Roermond.

 

‘Een brug tussen AVG en sociaal domein wetten’ (15:00 – 16:00 uur).

Privacy wordt vaak als obstakel gezien, maar klopt dat beeld wel? In deze interactieve workshop ontdek je hoe je binnen de regels van de AVG én het sociaal domein verantwoord gegevens kunt delen. Praktisch, helder en met oog voor wat er wél kan. Deze sessie wordt verzorgd door Mark Husen en Marlijn Smit van Stimulansz.

 

Het congres biedt een uitgelezen kans om inzichten en ervaringen te delen met collega’s uit het werkveld. Hoe kunnen we innovatie en samenwerking stimuleren, ondanks de financiële uitdagingen? We gaan daarover in gesprek en zoeken samen naar praktische oplossingen. 

 

Relaties van Stimulansz krijgen 50% korting!

Wil jij op dinsdag 20 mei naar het Binnenlands Bestuur congres Sociaal Domein als prioriteit? Als relatie van Stimulansz krijg je 50% korting! 

Registreer je rechtstreeks via Stimulansz door een e-mail te sturen naar info@stimulansz.nl. Vermeld in je bericht je naam, e-mailadres, organisatie en de workshop waarvoor jij je wilt aanmelden. 
Let op: de korting geldt niet wanneer je je aanmeldt via de congreswebsite. 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?