Stimulansz opnieuw Cedeo-erkend

De academie van Stimulansz heeft opnieuw een Cedeo-certificaat ontvangen. Uit het onderzoek van Cedeo blijkt dat zowel onze incompany- als open trainingen en opleidingen zeer gewaardeerd worden door onze klanten.

Cedeo is een onafhankelijk instituut dat klanttevredenheidsonderzoeken uitvoert onder opleidingsinstituten en dienstverleners. Uit hun laatste onderzoek naar Stimulansz blijkt dat 100% van onze maatwerkklanten tevreden tot zeer tevreden te zijn en 98% van onze klanten aan open trainingen en opleidingen. Een prachtig resultaat, waar we heel blij mee zijn.

Incompany: Maatwerk dat werkt

Onze incompany opleidingen zijn bijzonder goed ontvangen. Klanten prijzen in het onderzoek onder andere de grondige aanpak tijdens de intakegesprekken en de duidelijkheid van de afspraken bij onze incompany-trajecten. “We hebben goed besproken wat onze doelen waren en hoe Stimulansz hieraan kon bijdragen. Hierdoor werd al snel duidelijk dat Stimulansz de juiste partij was,” aldus een tevreden klant. Deze zorgvuldige voorbereiding zorgt ervoor dat onze incompany opleidingen en trainingen naadloos aansluiten bij de specifieke behoeften van gemeenten en andere organisaties.

Praktische open trainingen en opleidingen

Ook onze open opleidingen en trainingen worden zeer hoog gewaardeerd. De deelnemers prijzen het hoge niveau van de bijeenkomsten, de actuele onderwerpen die aan bod komen, en de praktische benadering van de trainingen. “Er is goed nagedacht over de programma’s van Stimulansz, zodat ze goed aansluiten bij de praktijk. Ze maken echt een vertaalslag van theorie naar praktijk. Daarnaast hebben ze ook een breed aanbod, voor elk wat wils.” Vertelt een tevreden klant in het onderzoek.

Onze trainers maken het verschil

Daarnaast staat het onderzoek vol met complimenten aan onze trainers. Een referent zegt: “De trainers waren erg goed. Zij waren duidelijk zeer deskundig en ervaren, maar wisten ook goed wat voor ons belangrijk was en speelden hierop in met leuke en relevante cases.” Een andere referent zegt over dit onderwerp: “Ik ben zeer te spreken over de trainers. Ze werken praktijkgericht en hebben oog voor de steeds zwaarder wordende werkomstandigheden van onze medewerkers.” In het rapport trekt Cedeo daarom ook de volgende conclusie: Over het algemeen blijkt dat de deskundigheid, vriendelijkheid en het vermogen van de trainers om in te spelen op de behoeften van de deelnemers sterk bijdragen aan de algehele tevredenheid over de opleidingen en trainingen van Stimulansz.

Ook een training of opleiding volgen?

Naast open trainingen en opleidingen bieden we ook incompany trainingen en online trainingen. En allerlei andere evenementen voor het vergroten van uw kennis. Er is altijd wel een training die bij jou past.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?