30ste editie Tekst & Toelichting Participatiewet

Stimulansz feliciteert Wim Eiselin met het verschijnen van zijn 30ste editie van Tekst & Toelichting Participatiewet.

Tekst & Toelichting Participatiewet, ook wel de Blauwe Eiselin, genoemd is een standaardwerk voor uitvoerders van de Participatiewet.  In het boek zijn alle artikelen en de meest relevante uitvoeringsbesluiten integraal opgenomen. Kleinere besluiten zijn in de artikelsgewijze toelichting verwerkt. Aan de artikelsgewijze toelichting zijn jurisprudentie en circulaires van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegevoegd. Tekst & Toelichting Participatiewet bevat bovendien een algemene toelichting en een trefwoordenregister.

Achtergrond Tekst & Toelichting Participatiewet

In een interview op de website van Stimulansz vertelt Wim Eiselin uitgebreid over hoe zijn Blauwe Eiselin 30 jaar geleden is ontstaan:

In 1995 verscheen de eerste editie. Wim werkte toen voor het ministerie van Sociale Zaken. Vóór 1990 was hij vertegenwoordiger van de minister in gemeentelijke adviescommissies, Na 1990 heeft hij gewerkt in Den Haag. Ook was Wim betrokken bij het ontstaan van Stimulansz, waar hij sinds 2000 voor werkt. Eerder had hij al veel juridische kennis opgedaan bij wat nu het UWV heet. Vanwege die kennis publiceerde Wim vanaf eind jaren zeventig in SMA (Sociaal Maandblad Arbeid) en in Sociaal Bestek, toen het lijfblad van Divosa. In 1982 ging de Bijstandswet over naar het ministerie van SZW. Wim ging toen ook de wetsuitgave over de Algemene Bijstandswet onderhouden. Het was een losbladig boekwerk van meerdere banden. Dat móest compacter kunnen, vond Wim. In 1995 verscheen zijn eerste boek.

Kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Tekst & Toelichting Participatiewet is een waardevolle aanvulling op de kennisbank Inzicht Sociaal Domein van Stimulansz, aldus Wim Eiselin:

“De kennisbank biedt juridische én praktische informatie voor professionals in het sociaal domein en wordt gebruikt door onder meer beleidsadviseurs, consulenten en klantmanagers. Mijn juridische informatie zit er grotendeels in.”

 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?