Overzicht
Na dit webinar …
- ken je de ontstaansgeschiedenis van het pgb;
- ben je op de hoogte van de actuele regelgeving en jurisprudentie;
- begrijp je de begrippen ‘eigen kracht’, ‘gebruikelijke hulp’ en ‘gewaarborgde hulp’ binnen de Jeugdwet en Wmo 2015;
- kun je met behulp van het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep zorgvuldig besluiten over het verstrekken van een voorziening en het pgb.
Voor wie?
- beleidsmedewerkers
- Wmo-consulenten
- jeugd-consulenten
- wijkteammedewerkers
Zo ziet de webinar eruit
Dit webinar duurt 3 uur en vindt plaats via Teams. We sturen je uiterlijk 2 dagen voor het webinar een link en zorgen voor een duidelijke instructie.
Let op: Elke inschrijving is persoonlijk en geeft toegang aan één deelnemer.

Dit ga je leren
In deze training krijg je inzicht in de rol van het pgb binnen de Jeugdwet en Wmo 2015. Je leert wanneer een pgb een passende oplossing is en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. We gaan in op veelvoorkomende misverstanden, zoals de vermeende keuzevrijheid voor een pgb, en bespreken hoe je zorgvuldig een pgb toekent. Daarnaast leer je hoe de Jeugdwet en Wmo 2015 omgaan met hulp door ouders en huisgenoten en wat dit betekent voor de verstrekking van pgb’s. Na deze training kun je goed onderbouwde beslissingen nemen en pgb’s op de juiste manier inzetten.

Programma
- de ontstaansgeschiedenis van het pgb en de ontwikkeling ervan binnen de AWBZ;
- de regelgeving in de Jeugdwet en Wmo 2015, inclusief de Memorie van Toelichting;
- de jurisprudentie sinds 2015, met aandacht voor het begrip ‘gewaarborgde hulp’;
- het begrip ‘gebruikelijke hulp’ binnen de Wmo 2015, de betekenis ervan en de toepassing op basis van jurisprudentie van de CRvB;
- een casusbespreking aan de hand van het stappenplan van de CRvB, waarbij zowel het pgb als gebruikelijke hulp worden beoordeeld.