Overzicht
Na deze training…
- weet je wat zorgvuldig onderzoek zoals de Wmo 2015 dat voorschrijft inhoudt;
- ken je de stappen van de Centrale Raad van Beroep en kunt deze toepassen op het onderzoek naar vervoersproblemen;
- ken je de verschillende vervoersvoorzieningen en weet je hoe je ze kunt indiceren.
Voor wie?
- wmo-consulenten
Zo ziet de training eruit
In twee dagen leer je hoe je vervoersvoorzieningen zorgvuldig indiceert binnen de Wmo 2015. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en casuïstiek vertalen we de theorie naar jouw dagelijkse werk. Je oefent met het toepassen van wet- en regelgeving en het maken van onderbouwde afwegingen. Er is volop ruimte om vragen te stellen en eigen casussen in te brengen, zodat je de kennis direct kunt toepassen in jouw praktijk.

Vragen of advies nodig?
Leonie Ramaker helpt je graag verder.
Dit ga je leren
Zorgvuldig onderzoek doen bij vervoersproblemen is belangrijk. Je moet namelijk eerst een goed beeld hebben van wat er aan de hand is met de inwoner. En welke problemen of beperkingen de inwoner ervaart. Daarna ga je onderzoeken wat een passende oplossingen kan zijn. Soms zijn er oplossingen uit de eigen kracht van de inwoner mogelijk, vanuit algemene voorzieningen of vanuit het voorliggende veld. Maar soms vragen de vervoersproblemen en de situatie van de inwoner om een oplossing vanuit de Wmo 2015 in de vorm van een vervoersvoorziening.
Daarnaast zijn er veel verschillende soorten vervoersproblemen en daarbij horen weer diverse passende maatwerkoplossingen. De Wmo 2015 kent geen definitie over vervoersvoorzieningen. In beginsel kan dus elke denkbare voorziening die vervoer mogelijk maakt worden verstrekt als deze noodzakelijk is voor zelfredzaamheid en participatie.
Na deze training weet je hoe je vervoersproblemen zorgvuldig onderzoekt en een goed onderbouwde indicatie stelt. Je leert hoe je de situatie en beperkingen van een inwoner in kaart brengt en welke oplossingen passend kunnen zijn, zowel binnen het eigen netwerk en algemene voorzieningen als vanuit de Wmo 2015. Daarnaast krijg je inzicht in de verschillende soorten vervoersvoorzieningen en leer je hoe je deze op de juiste manier indiceert. Zo kun je inwoners effectief ondersteunen in hun mobiliteit en participatie.

Programma
- bedoeling Wmo 2015 in relatie tot vervoer en doelgroep;
- artikel 2.3.2 Wmo 2015;
- zorgvuldig onderzoek doen en het stappenplan van de CRvB;
- afbakening met relevante wet- en regelgeving (Zorgverzekeringswet, Wet langdurige zorg, UWV, Valys);
- maatwerkvoorzieningen vervoer Wmo 2015;
- pgb bij vervoersvoorzieningen.
- leverancier: kennismaken met verschillende vervoersvoorzieningen;
- indiceren van vervoersvoorzieningen (Scootmobiel, driewielfiets, regiotaxi, aanpassingen auto, aankoppelunit handbike, etc.);
- gecombineerde vervoersvoorzieningen;
- casuïstiek;
- jurisprudentie.