De Wmo-consulent: oplossingsgerichte praatpaal!

Een Wmo-consulent is een veelzijdig professional: een kei in luisteren en analyseren. Sterk in het samenwerken met cliënten en andere professionals. Wilt u ook dit mooie vak uitoefenen?

De Wmo-consulent is een voorloper bij het bedenken en inzetten van oplossingen. Werken als Wmo-consulent verveelt nooit!

Nieuwe rolstoel

Mila is een meisje van 12 en ze zit in een rolstoel vanwege een aangeboren aandoening. Ze kan niet staan of lopen. Wat Mila heel goed kan is groeien. Zoals iedere meid van deze leeftijd groeit ze flink, in de lengte en de breedte. Dat betekent niet alleen dat ze vaak nieuwe kleren nodig heeft maar ook een nieuwe rolstoel. Op een ochtend bezoek ik Mila, haar ouders en ergotherapeut op de mytylschool waar Mila naartoe gaat. Het is duidelijk dat de stoel aan vervanging toe is: Mila puilt er als het ware uit. Met een meetlint in de hand stellen we een zogenaamd programma van eisen op. Hierin staat waaraan een nieuwe rolstoel voor Mila moet voldoen. Hoe breed de stoel moet zijn, hoe hoog, wat voor banden, et cetera. Later, achter mijn bureau bij de gemeente, bel ik de rolstoelleverancier om een passing af te spreken. We zullen tijdens de passing verder kijken naar wat voor Mila de best passende oplossing is.

Oud en versleten

De volgende klant is mevrouw de Boer.  Ze is 85 jaar en ze heeft zich gemeld vanwege problemen bij het huishouden. Ze is oud en versleten, zeg ze. Het lukt niet meer om te stofzuigen en om de badkamer en keuken eens goed uit te soppen. Ze heeft geen kinderen of andere mensen die kunnen helpen en dus blijft het werk liggen. Het vuil stapelt zich op. Zou de Wmo kunnen helpen? Door goed te luisteren en door te vragen, kom ik samen met mevrouw op de voor haar beste oplossing. Deze blijkt te liggen in de algemene voorziening voor hulp bij het huishouden. Op deze manier wordt het huis schoon gehouden en heeft mevrouw de minste onkosten. Achter de vraag van mevrouw schuilt nog een probleem: ze is erg alleen. Ik vraag haar of ze behoefte heeft aan een gesprek met de ouderen-consulent. Zij kan met haar kijken naar allerlei activiteiten zodat mevrouw minder alleen is en meer om handen heeft.
Na het huisbezoek fiets ik terug naar kantoor om al mijn bevindingen in een gespreksverslag te verwerken. Het is belangrijk dat ik in klare taal omschrijf wat we hebben besproken en wat de uiteindelijke oplossing is. Dit gaat op de bus naar mevrouw de Boer. Zij kan het doorlezen en als ze het met de inhoud eens is, ondertekenen. Van andere cliënten heb ik verslagen terug gekregen zodat ik beschikkingen kan schrijven en versturen. Dit zijn de formele besluiten waarin Wmo-voorzieningen worden toegekend, of soms worden afgewezen.

Zomaar een dag uit het leven van de Wmo-consulent

Zomaar een dag uit het leven van een Wmo-consulent. Ik luister naar verhalen over beperkingen. Ik vraag door om erachter te komen wat er speelt en of er achterliggende problemen zijn. Ik zoek samen met de cliënt en zijn omgeving naar oplossingen. Soms zijn dat Wmo-maatwerkvoorzieningen. Soms zijn de oplossingen creatiever en vergt dat out of the box denken van me. Ik moet in staat zijn om slecht nieuws te brengen op een manier waarbij de cliënt me begrijpt. Ik moet mijn beslissingen in de wettelijke kaders van de Wmo gieten en motiveren. In begrijpelijke taal. Soms moet ik in een bezwaarprocedure uitleggen hoe ik tot een besluit ben gekomen.
Geen dag is hetzelfde voor de Wmo-consulent! Wilt u ook dit mooie vak gaan uitoefenen? Meld u dan aan voor de opleiding Wmo-consulent.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Anitra Vink helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?