Woningaanpassing zonder toestemming woningeigenaar

Een bouwvergunning is voor plaatsing van zorgunit niet nodig. Hoe is het met de toestemming van de verhuurder? Expert Floor Bentfort van Valkenburg geeft antwoord.

Vraag

Voor een gezin in onze gemeente willen we een zorgunit plaatsen in de tuin van hun particuliere huurwoning. Twee kinderen in het gezin hebben een ernstige beperking. Een bouwvergunning is voor deze plaatsing niet nodig. De verhuurder wil waarschijnlijk niet dat er een unit wordt geplaatst. Mag de verhuurder het plaatsen van een zorgunit verbieden? Zijn hier regels voor en wat zijn de stappen die genomen kunnen worden?

Wilt u meer inzicht in de Wmo 2015?

Raadpleeg Inzicht sociaal domein. Heeft u nog geen toegang? Vraag een gratis proefabonnement aan.

Antwoord

Toestemming van de eigenaar van de woning is niet nodig voor een woningaanpassing vanuit de Wmo. De eigenaar moet wél gehoord worden.
Net als vroeger onder de Wvg en de oude Wmo, moet de eigenaar meewerken. Alleen is het nu anders geregeld dan tot 2015 het geval was. Toen stond er een medewerkingsplicht in de Woningwet. Nu is alles geregeld in artikel 2.3.7 van de Wmo 2015.
In dit artikel staat dat, als het college heeft besloten een maatwerkvoorziening of pgb voor een woningaanpassing toe te kennen aan een woning waarvan de cliënt niet de eigenaar is, het college of de cliënt bevoegd is om zonder toestemming van de eigenaar deze woningaanpassing aan te brengen.
Het college moet de eigenaar van de woning wel vóór het aanpassen in de gelegenheid stellen zijn mening te geven over de woningaanpassing.
De aanpassing kan dus ook zonder toestemming van de eigenaar worden geplaatst. En zo nodig kan de gemeente op grond van artikel 125 lid 2 Gemeentewet bestuursdwang toepassen om de eigenaar te dwingen.
Maar let op: De eigenaar is mede-belanghebbende bij het besluit (art. 1:2 Awb). In de tijd van de oude Wmo is er een uitspraak (ECLI:NL:CRVB:2013:2716) gedaan, waarbij de gemeente de eigenaar ten onrechte niet-ontvankelijk had verklaard. De eigenaar was wel belanghebbend. Dit zal onder de Wmo 2015 niet anders zijn.
De eigenaar zal als belanghebbende bezwaar kunnen aantekenen, dus het is wel van belang één en ander zoveel mogelijk in goed overleg te laten plaatsvinden.
Er zijn natuurlijk ook wel grenzen aan wat gedaan mag worden aan een woning. In de genoemde uitspraak wordt ook aangegeven: “Of een gekozen Wmo-voorziening adequaat is, hangt bovendien mede af van de vraag of deze feitelijk gerealiseerd kan worden. Hierbij speelt ook een rol of de voorziening niet in strijd is met andere wet- en regelgeving.”
In het voorliggende geval is een bouwvergunning niet nodig, dus daar is geen probleem. Het zal het beste zijn om samen met de eigenaar te bekijken wat de bezwaren tegen de aanpassing zijn, en of er een oplossing mogelijk is waarin iedereen zich kan vinden. Maar uiteindelijk kan de woningaanpassing dus in elk geval doorgaan, ook zonder toestemming van de eigenaar van de woning.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

mr. Floor Bentfort van Valkenburg helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?